گوجه فرنگی خشک شده خانگی
سان دراید تُمِیتُو sun-dried tomatoes یا “گوجه فرنگی خشک شده زیر حرارت آفتاب” یکی از محصولاتیه که در آشپزی کاربرد فراوانی داره. فرایندش هم خیلی ساده است. گوجه فرنگی رو نصف میکنن و زیر نور خورشید قرار میدن تا زمانی که آبش تبخیر شده و کاملا خشک شه.از گوجه فرنگی خشک شده در اکثر غذاهای ایتالیایی از جمله پاستاها و پیتزاها استفاده میکنن. و چون گوجه فرنگی بعد از خشک شدن همه خواص و ویتامینهاش رو حفظ میکنه و طعمش هم به مراتب قوی تر و خوشمزه تر میشه در آشپزی تمام کشورها خودش رو جا داده. مثلا من خودم وقتی میخوام کباب مرغ یا ماهی (یا غذاهای رژیمی دیگه) رو واسه ناهارم درست کنم حتما کنارش گوجه فرنگی خشک شده هم درست میکنم که طعم خاصی به غذای رژیمیم بده و لذتبخشش کنه.
در بازار اکثر کشورها گوجه فرنگی خشک شده به وفور پیدا میشه. این بسته ای که میبینید رو مروارید جون واسه من فرستاده بودن که طعمش رو امتحان کنم.متاسفانه این محصول رو به صورت بسته بندی در فروشگاههای شهرهامون نمیتونیم پیدا کنیم. اما اگه بگردید تو بعضی آجیل و خشکبار فروشیهای شیک میتونید گوجه فرنگی خشک شده رو در کنار چیپس میوه خشک شده پیدا کنید.و البته من ورژن خونگیش رو ترجیح میدم. چون مطمئنم مواد شیمیایی توش نداره و با خیال راحت باهاش آشپزی میکنمچون شهر ما بی اندازه مرطوبه یه چیزایی مثل چیپس میوه و لواشک و گوجه خشک رو نمیشه زیر آفتاب خشک کرد. در واقع اینا رو اینجا زیر آفتاب بذاری خیس تر میشن!من قبلا شیوه تهیه چیپس میوه در فر رو گفته بودم. اینبار هم شیوه تهیه “گوجه فرنگی خشک شده در فر” رو توضیح میدم. شاید شما هم حتی با وجود زندگی در شهرهای با هوای خشک مایل باشید از این روش استفاده کنید چون به مراتب سریعتره. و همه مون میدونیم که همه مون چقدر عجولیم!
حالا از چه نوع گوجه فرنگی ای استفاده کنیم؟تلاش کنید دنبال گوجه فرنگی هایی باشید که آبدار و له نیستن. یعنی گوجه هایی که کشیده و نیمه سفت و گوشتی هستن مناسب این کارهگوجه فرنگی ها رو از طول نصف کنید.یه کم فشارشون بدید و بچلونیدشون که اگه احیانا هم آب کمی کنار دونه هاش هست بچکه و خشک شهیک عدد شبکه فر رو روی سینی فر قرار بدید. البته من سینی فر رو هم با فویل آلومینیومی میپوشونم که در شستن صرفه جویی کنمگوجه ها رو روی شبکه قرار بدید به طوری که قسمت برش خورده اش رو به بالا باشهمقدار کمی نمک روی گوجه ها بپاشیدفر رو روی کمترین درجه ممکن قرار بدید. اگه ۱۰۰ یا ۱۱۰ باشه چه بهتر نشد هم ۱۲۰ هر چی کمتر بهتر.سینی رو توی فر بذارید
گوجه ها با حرارت بسیار ملایم فر آبشون کشیده میشه و خشک میشن. بسته به سایز و رطوبت گوجه ها معمولا بین ۶ تا ۱۲ ساعت طول میکشه تا گوجه ها خشک شنبرای گوجه های با سایز متوسط من معمولا ۸ ساعته جواب میگیرمو گوجه های ریز یا “چری تمیتو” و “گریپ تمیتو” یعنی از این گوجه های فانتزی که در بسته بندی به فروش میرسن معمولا ۵ ساعته آماده استدیگه حتما متوجه شدید که زمان پخت بستگی به سایز دارهوقتی آماده است که زمانی که در دست میگیریم و فشارش میدیم خشک باشه و آبی نداشته باشه اما جنسش لاستیکی و انعطاف پذیر باشه . یعنی اگر زیادی توی فر بمونه و زیادی آبش گرفته شه در حدی خشک میشه که انعطاف پذیر نیست و اگر خمش کنیم میشکنه. پس بعد از ۶ ساعت دیگه هر نیم ساعت یه سری بهشون بزنید
در این تصویر من از مدل صنعتی و خونگیش واسه تون عکس گرفتم که متوجه تفاوتشون باشید (سمت راست صنعتیه و سمت چپ خانگی)چون در نوع صنعتی از مدل گوجه متفاوتی استفاده شده رنگش فرق میکنه. اما کیفیت و جنسشون تو یه مایه استو من اون رنگ قرمز جیغ مدل خانگیش رو خیلی دوست دارم. مخصوصا که خیالم راحته مواد شیمیایی هم نداره
همینجا جا داره توضیح بدم چون مواد نگهداری کننده توش نداره عمرش به اندازه مدل صنعتیش نیست. اجازه بدید کاملا سرد شه بعد توی زیپ لاک یا ظروفی که درشون کیپ میشه در یخچال نگهداری کنید. یا فریز کنید. میگن به این شکل گوجه خشک ماهها عمر میکنهیا اینکه توی یه شیشه روغن زیتون و سبزیجات معطر خشک بریزید و گوجه خشکهاتون رو توش بریزید و بعد از یک روز توی یخچال قرار بدید و نگهداری کنید. باز میگن ماهها عمر میکنهمدت زمانی که گوجه خشک توی یخچال یا فریزر میمونه بستگی به نوع یخچال داره و من نمیتونم زمان دقیقش رو بگم. واقعیتش هم اینه که خودم معمولا ظرف یکی دو روز مصرفش میکنم یا اینکه باهاش پِستو درست میکنم و پستو رو توی شیشه تا چندین روز نگهداری میکنم و چون غذای همیشگیمه اونم سریع مصرف میشه پس خودم تجربه ای روی زمان ماندگاریش ندارم. پیشنهادم به شما هم اینه که تازه مصرف کنید.