خشک انجمادی

مزایای فرآوری پیشرفته به روش فریز درایر

مزایای فرآوری پیشرفته محصولات باغی و کشاورزی

انواع میوه ها، قارچ، لبنیات، داروهای گیاهی) به روش فریز درایر :
  • امکان نگهداری محصولات در دمای محیط بدون نیاز به سیستم خنک کننده و حذف چرخه سرد و هزینه های آن و حذف ریسک فاسد شدن و خراب شدن محصول در زمان کوتاه.
  • حفظ اکثر خواص محصولات در زمان طولانی مدت بیش از دو سال.
  • حفظ ظاهر محصول مانند حالت اول.
  • امکان نگهداری و ذخیره محصول و ایجاد بالانس عرضه و تقاضا.
  • توسعه فرآوری محصولات فریز درایر شده در محصولات غذایی بصورت سالم و بهداشتی .
  • امکان مصرف محصولات فریز درایر شده در تنقلات سالم کودکان و نوجوانان .
  • ایجاد ارزش افزوده بالا و امکان صادرات راحت و بدون ریسک محصولات باغی و کشاورزی به کشورهای همسایه و اروپایی.
  • امکان الگو سازی و توسعه این مجتمع فرآوری پیشرفته در مناطق روستایی و محروم.
  • کاهش هزینه¬های حمل و نقل به دلیل کاهش وزن محصولات
مقایسه ظاهر زعفران خشک شده با حرارت و روش فریز درایر
مقایسه ظاهر زعفران خشک شده با حرارت و روش فریز درایر

تشریح فرآیند خشک کردن انجمادی خلا

خشک‌کردن انجمادی به سرعت در جریان جنگ جهانی دوم رشد کرد. سرم (خون) توسط آمریکا برای کمک به متفقین اروپایی فرستاده می‌شد، اما به دلیل سختی فراهم کردن و حمل نقل وسایل انجمادی، این سرم‌ها معمولاً پیش از رسیدن به مقصد دچار فساد می‌شدند. فرایند خشک‌کردن انجمادی به عنوان روشی مناسب برای افزایش مدت نگه‌داری و حمل و نقل سرم‌ها بدون نیاز به نگه‌داری آن‌ها در یخچال توسعه یافت. بعدها این روش هم‌چنین برای پنی سیلین نیز به کار گرفته شد و اکنون به طور گسترده در صنایع مختلف کاربرد دارد. تنها مدتی پس از جنگ جهانی دوم این روش تبدیل به یک روش صنعتی برای حفظ و نگهداری از مواد مختلف گردید، که امروزه در بسیاری از کاربردهای صنعتی فریز درایرهای سینی دار مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اولین کاربرد صنعتی ثبت شده فریز درایینگ در سال ۱۹۳۷ توسط دولت برزیل بود. پس از آن‌که برزیل مقدار زیادی قهوه اضافی داشت برای مهار فساد آنها از فرایند فریز درایینگ استفاده کرد. در اینجا فریز درایرهای سینی دار، برای تصعید آبِ داخل دانه‌های قهوه مورد استفاده قرار گرفتند. برند و نام‌های تجاری مانند نسکافه در این زمان پدیدار شد. قهوه فوری در حال حاضر شناخته شده‌ترین محصول خشک شده است.

بعد از دوره جنگ این تکنولوژی برای خیلی از مواد حساس به دما مثل صنایع داروسازی و مواد غذایی عمومیت پیدا کرد. در حال حاضر به تنهایی فقط بیش از ۴۰۰ نوع مواد غذایی خشک شده شده وجود دارد. در دهه ۱۹۶۰ انتظار می‌رفت که کاربرد گسترده و قابل توجهی از منابع به گسترش و توسعه تجهیزات و روش‌های آن پرداخته شود اما در آمریکا و اروپا سیستم‌های توزیع و ذخیره سازی بسیار کارآمد برای مواد یخ زده و سرد کاملا تثبیت شد و محدودیتی برای محصولات خشک شده حاصل گردید. به هرحال تعدادی فرایندها و محصولات در آن زمان توسعه پیدا کردند. فرآیند فریز درایینگ به عنوان مهم ترین روش برای خشک کردن قهوه، آنزیم ها، مواد غذایی و مواد غذایی با حساسیت بالا شناخته می شود. ماموریت های فضایی، فعالیت های ورزشی و نظامی مثال هایی از استفاده این نوع محصولات خشک شده است که به دلیل کیفیت بالا و ذخیره سازی بلند مدت فکر استفاده از آن را به مشتری می‌دهد. علاوه بر این با افزایش نگرانی ها در مورد کیفیت مواد غذایی این فرآیند به عنوان یک فرآیند باارزش منحصر بفرد برای جلوگیری از فساد در نظر گرفته می‌شود. در زمان برداشت محصولات به دلیل حجم بالای برداشت و کاهش قیمت و عدم نگهداری محصول بسیاری از محصولات کشاورزی به دلیل قیمت پایین و یا عدم تقاضا از بین می رود و خسارت¬های زیادی به کشاورزان وارد می¬نماید. این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته با روشهای فرآوری نوین محصولات را خشک نموده و علاوه بر ایجاد ارزش افزوده امکان نگهداری محصول را تا دهها سال فراهم می¬کنند. این موضوع سبب رونق و توسعه صادرات و صنعت کشاورزی و غذایی گردیده است. و این در حالی است که در کشور عزیزمان ایران هیچگونه سرمایه گذاری در این خصوص تاکنون انجام نشده است.

قاعده و قانون اصلی فرآیند فریز درایینگ‌‌ پدیده‌ای به نام تصعید است. در حالت تصعید، آب به طور مستقیم از حالت جامد (یخ) بدون عبور از فاز مایع، وارد فاز بخار می‌شود. تصعید آب در فشار و دمای زیر نقطه سه گانه آن (فشار ۴.۵۷۹ mm hg=0.612 kpa و دمای 〖۰.۰۰۹۹〗^o C) اتفاق می‌افتد. محصولات غذایی که نسبت به حرارت حساس می‌باشند را اغلب از طریق تصعید رطوبت خشک می‌کنند. این انتقال فاز مستقیم‌‌ یخ – بخار آب تابعی از دما و فشار ‌‌یخ است که میتوان توسط نمودار فازی آب (شکل (۱)) آن را نشان داد.

فرآیند خشک کردن انجمادی
شکل ۱: فرآیند خشک کردن انجمادی

در خشک کردن تصعیدی، ابتدا محصول مورد نظر منجمد می‌شود، سپس حلال (که معمولاً آب می‌باشد) منجمد شده و از طریق تصعید تحت خلاء، از ماده غذایی خارج می‌شود.‌‌‌ یخ تصعید شده توسط پمپ خلاء ‌‌ یا اژکتور بخار، از داخل اتاقک خشک کن مکیده می‌شود و گرمای مورد نیاز برای تصعید از طریق هدایت‌‌‌ یا تشعشع، تأمین می‌گردد.

بررسی کارخانجات فرآوری مواد غذایی با فناوری خشک کن انجمادی خلا در سطح جهان

شرکت Freeze Dry Foods GmbH

یک شرکت آلمانی می¬باشد که با بیش از ۳۰ سال سابقه در تولید محصولات غذایی فریز درایر شده یکی از شرکت¬های معتبر تولید محصولات غذایی است که به آمریکای شمالی، اروپا و آسیای غربی صادرات دارد.

نمونه ای از محصولات شرکت Freeze Dry Foods GmbH
شکل ۲: نمونه ای از محصولات شرکت Freeze Dry Foods GmbH

شرکت WISE COMPANY

یک شرکت پیشرو امریکایی است که محصولات فریز درایر شده غذایی را با مدیریت یک شبکه بزرگ از عمده فروشان و توزیع کنندگان در انواع بسته¬بندی¬های مختلف در امریکا و اروپا بفروش می¬رساند.

 نمونه ای از محصولات شرکت  WISE COMPANY
شکل ۳: نمونه ای از محصولات شرکت WISE COMPANY

شرکت Boai Xinda

یک شرکت چینی در تولید محصولات فریز درایر و وکیوم درایر می¬باشد. اکثر شرکتهای مواد غذایی معتبر و بزرگ چینی محصولات غذایی فریز درایر شده را نیز تولید و صادر می¬نمایند.

شرکت Absolute Wilderness

بیش از ۲۰ شرکت بزرگ در نیوزیلند New Zealand انواع محصولات غذایی فریز درایر شده به کل دنیا صادر می¬نمایند بطوریکه یکی از صادرات اصلی این کشور محصولات فریز درایر شده می¬باشد.

 نمونه ای از بسته بندی محصولات شرکت Absolute Wilderness
شکل ۴: نمونه ای از بسته بندی محصولات شرکت Absolute Wilderness

شرکت Paras Food

شرکتهای زیادی در هندوستان مانند Paras Food محصولات غذایی و دارویی را فریز درایر می¬نمایند.این شرکت علاوه بر مواد غذایی داروهای گیاهی را نیز فریز درایر کرده و صادر می¬نمایند.

نمونه ای از محصولات شرکت Paras Food
شکل ۵: نمونه ای از محصولات شرکت Paras Food

شرکت GULF SEA FOOD

این شرکت در امارات متحده عربی به عنوان نخستین شرکت صاحب فناوری خشک کن انجمادی خلا در خاورمیانه، انواع مواد غذایی دریایی مانند میگو را پس از پخت و فراوری اولیه فریز درایر می¬نماید.این شرکت علاوه بر تامین نیاز داخلی کشورشان صادرات وسیعی به همسایگان خود دارد.

 نمونه ای از ممیگوی خشک شده به روش فریز درایر در شرکت غذای دریایی خلیج
شکل ۶: نمونه ای از ممیگوی خشک شده به روش فریز درایر در شرکت غذای دریایی خلیج

شرکت Lio-Licious

در اروپا شرکت European Freeze Dry محصولات فریز درایر تولید شده توسط شرکتهایی مانند Lio Licious را که یک شرکت انگلیسی می¬باشدبا ایجاد یک شبکه بزرگ توزیع و فروش حمایت می¬نماید.

 نمونه ای از محصولات شرکت Lio-Licious
شکل ۷: نمونه ای از محصولات شرکت Lio-Licious

شرکت Mountain House

این شرکت نیز یک شرکت انگلیسی بوده که از طریق شرکت و شبکه European Freeze Dry محصولات خود را بفروش می-رساند.

نمونه ای از محصولات شرکت Mountain House
شکل ۸:نمونه ای از محصولات شرکت Mountain House

شرکت North Bay

این شرکت، یک شرکت آمریکایی بوده که در زمینه فرآوری میوه¬ها، سبزیجات و انواع پنیر به روش فریز درایر فعالیت می-نماید.

نمونه ای از محصولات شرکت  North Bay
شکل ۹: نمونه ای از محصولات شرکت North Bay

شرکت Honeyville

این شرکت نیز یک شرکت آمریکایی بوده که از سال ۱۹۵۱ در عرصه فرآوری و تولید مواد غذایی فعالیت دارد.

نمونه ای از محصولات شرکت  Honeyville
شکل ۱۰: نمونه ای از محصولات شرکت Haneyville

شرکت Freeze Dried Foods

این شرکت، یک شرکت کانادایی بوده و گستره محصولات این شرکت از انواع میوه، سبزیجات، گوشت، ماهی، میگو و … می-باشد.

 نمونه ی محصولات شرکت کانادایی Freeze Dried Foods
شکل ۱۱: نمونه ی محصولات شرکت کانادایی Freeze Dried Foods

منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا